Bir sirkülasyon sisteminin kapasitesi, hız kontrollü pompalar, kısma vanaları, bir by-pass sistemi veya düşük çark çapı kullanılarak farklı yollarla düzenlenebilir.
Hız kontrolü
Sabit çok hızlı pompalarla manüel olarak veya elektronik kontrollü pompalar kullanmak suretiyle otomatik olarak değişken hız elde edebilirsiniz. Enerji tüketimini azaltmanın yanı sıra hız kontrollü pompalar daima en uygun diferansiyel basınçta çalışırlar. Bu, boru sistemindeki gürültüyü en aza indirir, yaşam konforunu arttırır.
Hızın manüel olarak kontrol edildiği pompalarda debi, sabit hızlardan birinin seçilmesiyle manüel olarak ayarlanır. Debi kesinlikle ihtiyacı tam olarak karşılamayacaktır.
Elektronik kontrollü pompalarda hız, gereken debiyi elde etmek için ihtiyaç duyulan hıza otomatik olarak ayarlanır (değişken hız kontrolü).
Pompanın ürettiği basınç sürekli izlenir ve pompa hızı gereken basıncı verecek şekilde ayarlanır.
Talep arttıkça basınç düşmeye başlar ve bunu telafi etmek için pompanın hızı arttırılır. Talep düştüğünde basınç artar ve doğru basınç seviyesine ulaşmak için pompanın hızı düşürülür.
Pompaları ayarlamanın farklı yolları vardır:
Sabit basınç (Δpc) modunda debiden bağımsız olarak en yüksek hıza kadar aynı basınç verilir.
Doğrusal değişen basınç (Δpv) modunda en yüksek hızda önceden ayarlanan basınç verilir. Hız (ve debi) düştükçe basınç da düşer. Bu, pompa sistem eğrisini taklit etmek içindir. Debi düşük olduğunda, basınca yönelik talep de düşük olur.
Tam değişken basınç (Δpv) eğrisi doğrusal olanla aynıdır; tek fark, basıncın enerji tüketiminin daha da azaltılacağı şekilde (doğrusal hat yerine) ikinci dereceden eğriyi izlemesi ve gerçek ihtiyacı daha iyi karşılamasıdır.
Pompa yalnızca yarı hızda çalışırsa:
Debiyi ayarlamanın diğer yolları
Hız kontrol ünitesi kullanmadan sisteminizdeki debiyi kontrol etmenin birkaç yolu daha aşağıda verilmiştir. Bu başlangıçta daha düşük maliyet verir ancak debiyi azaltmak enerji tüketimini azaltmaz ve ömür boyu maliyeti de düşmez.
Debinin bir vana yardımıyla kısılması sistemdeki kayıpları, dolayısıyla da pompadan gelen debiyi değiştirir. Düşük debide pompa çok fazla gereksiz basma yüksekliği üretir ve aşırı enerji tüketimine yol açar (aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi).
By-pass sisteminde pompa daima tam hızda çalışır durumdadır. Sistemde bir by-pass devre vardır ve debi pompanın basma tarafından emme tarafına doğru bir miktar debinin yönlendirilmesiyle kontrol edilir. Bazı soğutma sistemlerinde by-pass devre soğutucuyla ilgili sorunları uzak durmak için gerekir.
Düşük çark çapı kullanıldığında hem basma yüksekliği, hem de debi düşüşe orantılı olarak azalır. Benzeşim kuralı uygulandığından, düşük çark çapında enerji tüketimi önemli ölçüde azalır. Hız kontrolüne kıyasla olumsuz tarafı sistemdeki debinin ayarlanamamasıdır; çap bir kez sabitlendiğinde pompa daima aynı performansı verir.