Bir ısıtma veya soğutma sisteminde santrifüj pompa, sıvının kazandan tüm binadaki yayıcılara taşınması için kullanılmakta ve bu şekilde boru sistemindeki akış direncinin üstesinden gelmektedir. Pompa temel olarak pompa gövdesinden, bir çarktan ve elektrik motorundan oluşmaktadır.
Islak rotorlu pompalar
Ekonomik ve kolay seçim
Islak rotorlu, ya da kapalı motorlu pompada pompalanan sıvı rotor kılıfı içinde sirküle edilmekte, motoru soğutmakta ve yatakları yağlamaktadır. Islak rotorlu pompalar basit, sızdırmazdır ve satın alma fiyatları nispeten düşüktür. Ancak nispeten daha kısa ömürlü olmaları ve düşük enerji verimlilikleri nedeniyle nihai hesaplamada pek de avantajlı görünmemektedirler.
Ayrıca, ıslak rotorlu pompalar pompa sıvısındaki çökeltilere karşı hassastır ve aşındırıcı sıvılarda kullanılamamaktadır.
Islak rotorlu pompalar daima motor şaftı yatay konumda olacak şekilde kurulmalıdır. Bunun nedeni motorun basılan sıvı tarafından yağlanması ve dikey montajın yağlama yetersizliğine yol açabilmesidir. Ayrıca, tıkanmayı önlemek için bu tür pompalar en azından her iki haftada bir çalıştırılmalıdır. Genel olarak, ıslak rotorlu pompalar daha düşük kurulum maliyetine sahiptirler. Fakat kuru motorlu pompalara oranla enerji verimleri daha düşük olacaktır. AB, ıslak rotorlu sirkülasyon motorları için 2.5 kW’a kadar bir enerji sınıflandırma sisteminin yapılmasına karar vermiştir. A sınıfı seçenekler bulunmaktadır fakat genellikle daha yüksek fiyatla satılmaktadır.
Kuru rotorlu pompalar – maliyet verimli seçim
Motor, standart hava soğutmalı IEC motordur; kendisine çarkın doğrudan takıldığı uzatılmış bir şafta veya bir kaplin ya da şaft eklentisine takılan kısa bir şafta sahiptir. Pompa şaftı sızdırmazlığı, iki halkadan ve halkaları birbirine bastıran bir yaydan oluşan mekanik salmastra ile sağlanmaktadır. İnce bir su filmi salmastrayı yağlamakta ve soğutmaktadır.
Bu pompaların satın alım fiyatı daha yüksektir fakat unutmayın: Satın alım fiyatı tipik olarak toplam yaşam döngüsü maliyetinin yalnızca %5’ini oluşturmaktadır. Kuru rotorlu pompalar daha yüksek verimli ve güvenilirdir, ayrıca daha uzun yatak ömrüne sahiptir. Ayrıca, pompalanan sıvı motorun dışında tutulduğu için bu tip pompalar, sudaki çökeltilere ve aşındırıcı malzemeye karşı daha dayanıklıdır.
Sonuç olarak, kuru rotorlu pompalar daha sağlam bir tasarıma sahiptir ve uzun vadeli ekonomi bakımından daha elverişlidirler.
İkiz pompalar – bir yedekleme çözümünden daha fazlası
Hem ıslak rotorlu pompalar hem de kuru Rotorlu pompalar ikiz versiyonlar halinde sunulmaktadır.
Geçmişte ikiz pompalar temel olarak bir pompa arızasında yedek kapasite temin etmek için kullanılmıştır. Günümüzde, ikiz versiyon artık daha çok ekonomiyi artırmak ve çevre üzerindeki etkiyi en aza indirmek için kullanılmaktadır. Günümüzde birinci sınıf pompalar nadiren arıza yapmaktadır fakat bu tür durumlar meydana geldiğinde yedek parçalar onların görevini yerine getirmektedir. Ve yalnızca tek pompanın en soğuk günlerde iç mekân iklimini korumak için gerekli akışın yarısından biraz fazlasını temin etmesi halinde, ısı üretimi yine de talebin %83’ünü karşılayabilir (aşağıdaki radyatör eğrisine bakın). İkiz pompanın pompa kontrolü, pompaların eşit sürelerde çalışmasını temin edecek şekilde pompaları sıralı olarak çalıştırmaktadır.
İki adet tekli pompanın kullanılmasıyla karşılaştırıldığında maliyet tasarrufu da sağlamaktadırlar. Bir ikiz pompanın kullanılması halinde yalnızca bir bağlantı setine ihtiyaç duyulacaktır; tek pompa durumunda ise çift pompa tesisatı gerekecektir. Ayrıca, ikiz pompanın tek pompaya oranla daha yüksek kapasiteye sahip olması sayesinde sistemin boru tesisatında yalnızca birkaç küçük değişiklikle güncellenmesi mümkündür.
Soğutma sistemlerinde veya sıvı sıcaklıkları 10 ° C’ nin altındaki sıvıları içeren sistemlerde ikiz pompaların kullanılması tavsiye edilmemektedir. Pompa gövdesinin daha büyük olması nedeniyle yoğuşmanın artması, pompa gövdesinde ve mekanik salmastra bölgesinde vb. buzlanmaya neden olabilir.
Verimlilik karşılaştırması